VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Ouderen in de knel met aflossingsvrij: 5 tips

Geplaatst op: 16-12-2019, 13:57:42

Tienduizenden huishoudens dreigen na hun pensionering in de knel te komen door hun aflossingsvrije hypotheek, waarschuwt pensioeninstelling Netspar. Wat kun je doen als je zo’n hypotheek hebt?

Vijf tips voor wie van ’aflossingsvrij’ naar ’aflossingsblij’ wil.

Breng je situatie in kaart

Tussen 1995 en 2012 zijn honderdduizenden aflossingsvrije hypotheken verstrekt. Bij dit type hypotheek wordt een groot deel van de lening, doorgaans maximaal 75%, niet afgelost. De huiseigenaar betaalt alleen hypotheekrente, die fiscaal volledig aftrekbaar is. Woningeigenaren die vrezen in de problemen te komen door hun aflossingsvrije hypotheek moeten eerst nagaan wanneer deze afloopt. Dat is meestal na dertig jaar, maar er zijn ook hypotheekleningen die pas na 75 jaar of helemaal niet aflopen. Bereken ook wat je inkomen wordt na je pensionering en hoeveel geld je beschikbaar hebt voor het doen van aflossingen of het afbetalen van de restschuld.

Verleng de aflossingsvrije hypotheek

De meeste woningeigenaren met een aflossingsvrije hypotheek komen niet in de problemen. Zij kunnen hun hypotheek namelijk verlengen aan het einde van de looptijd. Bij de meeste banken is dat mogelijk, mits de hypotheek niet hoger is dan 50% van de woningwaarde.

Los af

Huisbezitters met een aflossingsvrije hypotheek kunnen hun situatie verlichten door af te lossen. Bij de meeste geldverstrekkers mag je 10% tot 20% per jaar aflossen zonder dat je een boeterente hoeft te betalen. Omdat je een euro slechts één keer kunt uitgeven, is het wel slim om na te denken of aflossen de beste optie is. Sommige ouderen kunnen hun spaargeld beter steken in noodzakelijke aanpassingen aan hun huis, zodat zij er in kunnen blijven wonen.

Bouw vermogen op

Het kan ook lonen om niet tussentijds af te lossen, maar pas aan het einde van de looptijd de restschuld van de aflossingsvrije hypotheek af te betalen. Dat kan bijvoorbeeld als je je huis wilt verkopen dat in de loop der jaren flink in waarde is gestegen. Het helpt natuurlijk ook als je vermogen achter de hand hebt dat je hebt opgebouwd. Dat kan door te sparen of te beleggen.

Schakel een financieel adviseur in

Woningeigenaren die met de handen in het haar zitten vanwege hun aflossingsvrije hypotheek kunnen het beste een financieel adviseur inschakelen. Die persoon kan op een rij zetten welke oplossingen er mogelijk zijn. Een financieel adviseur kost geld, maar bespreek in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek eerst wat die kosten zijn. Besluit je met hem of haar in zee te gaan, leg die afspraken dan schriftelijk vast. Een erkend financieel adviseur is te herkennen aan keurmerken, zoals SEH (Stichting Erkend Hypotheekadviseurs), FFP (gecertificeerd financieel planners) en het DSI-keurmerk.

Bron: bijdrage van Bernard Vogelsang van 16 december 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina